Splanik Sinir Bloğu

Splanik Sinir Bloğu

Splanik sinir bloğu, ameliyatın gerek olmadığı kronik karın ağrısı çeken bireyler için uygulanan  minimal invaziv bir tedavidir. Pankreas kanseri, pankreatit , safra kesesi, karaciğer, mide ve ince bağırsakları etkilenen  hastalarla ilişkili olan üst karın ağrısını hafifletmeye yardımcı olan bir ilaç enjeksiyonudur.

Splanik  sinirler omurganızın her iki tarafında bulunur. Özellikle, torasik omurga bölgesinden kaynaklanırlar  ve  omurganın her iki  tarafından karın bölgesindeki  çölyak pleksusuna kadar uzanırlar. Bu sinirler karındaki  organlardan beyine ağrı gibi duyusal bilgiler taşır. Bu nedenle, splanik  sinir bloğunun temel amacı, üst bölge karın ağrısını azaltmak veya hafifletmek için sinirlerin ağrı sinyalini aktarmasını azaltmaktır.

Splanik sinir bloğu nasıl yapılır?

Splanik sinir bloğu cerrahi bir işlem değildir ve lokal anestezi ile yapılabilir. Ağrıya neden olan splanik  sinirlere ulaşmak için kullanılabilecek çeşitli teknikler vardır. En yaygın teknik hastanın yüzüstü yatmasıyla uygulanır. Daha sonra, ince iğneyi  torasik omurların yakınındaki sinirlere  yönlendirmek için bir floroskopi cihazı kullanılır. Kontrast madde ile yer doğrulaması yaptıktan sonra lokal anestezik uygulanır. Daha sonra  sinirleri kalıcı olarak bloke etmek için fenol enjeksiyonu uygulanır.

Ne kadar sürer?

Genellikle, prosedür yaklaşık 45 dakika sürer. Hasta normalde aynı gün evine gidebilir.

Riskler nelerdir?

Bu işlemden kaynaklanan risk çok düşüktür. Herhangi bir prosedürde riskler, yan etkiler ve komplikasyon olasılığı vardır. En sık görülen yan etki enjeksiyon tarafında geçici bir ağrı, morarmadır. Bazı hastalarda baş dönmesi ve ishal görülür, ancak bu yan etkiler birkaç saat içinde azalacaktır. Enfeksiyon ve kanama gibi ciddi komplikasyonlar nadirdir. Neyse ki, ciddi yan etkiler ve komplikasyonlar nadirdir.